Sniderier

 

Vi får se hur mycket som dyker upp på denna sidan, men jag har i alla fall lyckats att genomföra en av mina gamla pojkdrömmar, nämligen att tälja ut en älg i trä.

För ca 25 år sedan såg jag en älg som en täljare från Kalmar (har glömt hans namn) hade gjort, och blev alldeles tagen av hur fin den var. Jag försökte naturligtvis att köpa den av ägaren, men den var inte till salu.

Jag har alltid varit intresserad av att tälja och önskat att jag skulle kunna tillverka något liknande, men aldrig haft självförtroende att försöka förrän nu. Och jag tror nog att den älgen jag såg för 25 år sedan var mycket finare än min, jag kommer inte ihåg exakt hur den såg ut, men jag är mycket nöjd med min egen och är uppriktigt förvånad över hur bra den ändå blev.
Jag ville egentligen ha tag i al-trä, det var det som Döderhultarn använde till sina gubbar, men fick bara tag i björk vilket är lite jobbigare att tälja i.

Slutsnackat, här kommer bilder.

 

Kom på lite för sent att man kanske skulle ta bilder under arbetets gång, här är grundformen redan fixad.

 

 

Skurit bort lite här och där...

 

 

Andra sidan

 

 

Några dagar senare...

 

 

Andra sidan

 

 

Många dagar senare... Färdig!

 

 

Andra sidan

 

 

Inoljad med linolja och terpentin för att skydda mot smuts, nackdelen är att ändträet blir mycket mörkare än "sidoträet"
Får se om jag eventuellt målar den i framtiden.